WILLI CARLISLE – CRITTERLAND

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Signature Sounds

De wortels van de Amerikaanse folk- en countryzanger en songschrijver Willi Carlisle liggen in Fayetteville, Arkansas. Voor zijn eigen muzikale werk liet hij zich inspireren door zijn grote voorbeeld Utah Phillips die in mei 2008 overleed maar die tijdens zijn carrière opkwam voor gelijke rechten van de gewone werkmens. Willi Carlisle schreef twee jaar geleden gelijkaardig geïnspireerde teksten voor de liedjes die hij toen opnam op zijn plaat “Peculiar, Missouri” die we hier toen op deze pagina’s uitvoerig hebben bejubeld. Die plaat uit 2022 volgde op zijn debuut-EP “To Nice To Mean Much” uit 2016 en het studioalbum “To Tell You The Truth” uit 2018.

Ook in de tien songs die hij componeerde voor en opnam op zijn nieuwe derde studioalbum “Critterland” komt deze nog steeds zeer actuele problematiek van ongelijkheid in de USA aan bod. Twee voorbeelden van dergelijke liedjes hebben we hier op de video’s toegevoegd met eerst een live gebrachte versie van het nummer “Higher Lonesome” en daarna de mooie ballad “When The Pills Wear Off” (over drugs en afkicken), de volgens ons mooiste track uit deze plaat.

Maar ook in tracks als “The Arrangements” (over de begrafenis van iemands vader zonder enige vorm van respect), “The Great Depression”, “I Want No Children”, “Jaybird” (over zelfdoding) en in het deels gesproken en deels gezongen nummer “The Money Grows On Trees” worden de problemen van de gewone man en diverse maatschappelijke fenomenen zoals kapitalisme, egoïsme en hebzucht belicht. De plaat begint echter met de op bluegrassmuziek gebrachte albumtiteltrack “Critterland” waarna het tempo behoorlijk naar beneden gaat voor de door gitaar, pedal steel en viool begeleide folkballad “Dry County Dust”.

De enkel door Willi’s accordeonklanken begeleide folksong “Two-Headed Lamb” is geïnspireerd op een gedicht van de in 2007 op amper 57-jarige leeftijd overleden Amerikaanse dichteres en verpleegster Laura Gilpin dat “Two-Headed Calf” als titel had. Willi Carlisle speelt op deze plaat zelf op akoestische gitaar, banjo, accordeon en mondharmonica terwijl de resterende instrumenten bespeeld worden door zijn goede vriend Darrell Scott die eveneens de rol van albumproducer waarnam.

(valsam)

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: WILLI CARLISLE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.